Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Var kommer padel från?

För många verkar padel ha kommit från ingenstans, men om du har spenderat lite tid i den spansktalande världen är du förmodligen bekant med sporten. Där har padelintresset grott ända sedan 60-talet. Efter att ha studsat ett par gånger över dammen (Atlanten) finns det nu många miljoner spelare spridda över majoriteten av planetens kontinenter (det är nog bara en tidsfråga innan Antarktis får sin första padelbana). Att traditionella racketsporter ligger som grund är lätt att räkna ut, men var började egentligen padel som det ser ut idag? 

Födelseplats: Acapulco

Mannen som brukar tillskrivas uppfinnandet av padel heter Enrique Corcuera. Den Mexikanska affärsmannen byggde 1969 en modifierad tennisplan hemma i sin trädgård i Acapulco. Planen omgärdade han med väggar och reglerna blev en blandning mellan reglerna till squash och den då redan existerande sporten paddle tennis. 

Padel fick kungligt intresse

Några år senare fick Enrique besök av sin goda vän prins Alfonso de Hohenlohe, som fattade ett sådant tycke för sporten att han tog med sig den hem till Marbella. Där byggde han ett par privata banor som användes flitigt av honom själv och hela kändiseliten. 

Tillbaka till Amerika

Ytterligare några år senare väljer Julio Menditenguia att föra padel till Argentina och investera i ett gäng banor. Där exploderade sporten i popularitet och i dagsläget finns det över 10 000 banor och 3 miljoner spelare i landet. I Argentina utvecklades och standardiserades även reglerna och utrustningen, vilket innebar att sporten även kunde professionaliseras. Föga förvånande är sporten fortfarande som störst i Argentina och Latinamerika. 

Padel kommer till Sverige

I Sverige har vi kunnat spela padel sen 1998 då Thommy Andersson byggde en egen padelbana i Grevie utanför Båstad. Detta efter att han upptäckt sporten under en semesterresa till just Marbella. Det stora genomslaget skulle dock dröja till 2019 då sportens snabbt ökande popularitet började få medial uppmärksamhet. I dagsläget finns det över 1000 padelbanor i sverige och det uppskattas att upp emot 1 000 000 svenskar provade padel under 2020. 

array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-33"]=> bool(true) }