Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Hur spelar man padel?

Att inte veta hur man spelar är ingen ursäkt för att hoppa en padelmatch. Har man spelat någon racketsport innan kan man nästan sätta igång direkt. Annars tar det inte många minuter att förklara.

Likheter mellan tennis- och padelregler

Reglerna i padel skiljer sig inte mycket från de i tennis. Man räknar exempelvis poäng på samma sätt, det vill säga 15, 30, 40 och game. Poäng får man när bollen studsar i mark 2 gånger på motståndarens sida eller om de slår den i nät. Ett set vinner man om man vunnit 6 styck game. Man måste dock vinna med två poäng i både game och set. Dvs. om det står 40-40 måste två bollar vinnas på rad för att man ska vinna gamet. Är det 5 lika i game måste det vinnas 2 game på rad för att ta hem hela setet. Är det så pass jämnt att det sen står 6-6 spelar man ett tiebreak - ett avgörande game.

Serven går till precis som i tennis bortsett från att bollen ska studsas i marken först och att du bara får slå underhandsslag under midjehöjd. Spelaren som servar står bakom egen serveruta och slår bollen diagonalt över nätet till motståndarlagets serveruta. Bollen måste studsa direkt i motståndarens serveruta. Tar den i nätet eller utanför rutan går serven om. Man har 2 försök till serve på sig. Slår man ändå inte en lyckad serve går poängen till andra laget. Undantaget är om bollen tar i nätet för att sedan gå över i motståndarsidans serveruta, en så kallad “nätrullare”. Händer det slås serven helt enkelt om. Innan motståndaren får slå tillbaka serven måste den studsa en gång i marken.

Banan och väggarnas betydelse i padel

En padelbana är 10 x 20 meter, vilket är något mindre än en tennisplan. På en standardplan spelar man i princip alltid i par, det vill säga 2 mot 2. Padelbanan är dessutom omgärdad av väggar - glas på kortsidorna samt en bit upp på långsidorna. Glasväggarna är en stor del av spelet, och en bra spelare lär sig utnyttja dem till sin fördel.

Bollen måste studsa i marken först, men därefter kan den studsas eller slås in i väggen på egen sida. Detta gör att snabba bollar blir enklare att ta emot då de tappar lite fart när de först släpps mot väggen. Likväl kan du med fördel slå bollen i väggen på egen sida för att rädda en svår boll. Ofta används väggarna också i aggressivt spel. Slag som medvetet slås nära väggarna är riktigt farliga, särskilt om de läggs i hörnen och studsar upp i både lång- och kortsida. Efter att bollen tagit i väggen får den inte studsa igen i marken. Du får heller inte slå bollen direkt in i motståndarsidans vägg. Då räknas bollen som ur spel och poängen går till motståndarna.

Produkt tillagd i önskelistan
array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-34"]=> bool(true) }