Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Känner du att du inte riktigt har koll på lingot i padelhallen? Lugn, här kommer en kort ordlista med ord och termer som du kan slänga dig med under nästa match.

3 meter smash (por tres)

En smash som studsar över sidoväggen (långsidan) av planen, där den är tre meter hög.

4 meter smash (por cuatro)

En smash som studsar över planens bakre väggen (kortsidan), där den är fyra meter hög.

Backhand

Ett slag med utsidan av racketen, på motsatt sida av kroppen som du håller ditt racket.

Backspinn

Ett slag med vinklat racket som träffar på undersidan av bollen. Skruven blir då i motsatt riktning vilket gör att bollen tappar fart när den nuddar golvet och studsen blir lägre.

Bandeja

Betyder bricka(tray), eftersom man tidigare höll racket helt platt som utgångsläge för slaget. Det är en typ av defensiv slicead smash, dvs en smash med backspinn. Inte avgörande utan snarare för att tvinga tillbaka motståndarna i banan och återta kontroll över nätet.

Boost

Om du behöver spring tillbaka mot din egen glasvägg för att hinna en boll, men inte hinner vända dig om för att slå tillbaka den, kan du slå den hårt in i egen glasvägg så att den studsar över på motståndarnas sida.

Chiquita

Enkelt, kort slag med mycket kontroll och precision. Kan slås helt platt, med backspinn eller med topspinn (avancerat). Slås ofta nära motståndarnas fötter för att bli svår att hantera. Används för att få förflyttningar hos motståndarna och skapa öppningar för andra slag.

Dubbelfel

I padel har man två försök på sig att servea. Om både försöken misslyckas blir det ett dubbelfel och man förlorar poängen.

Forehand

Ett slag med insidan av racketen, på samma sida av din kropp som du håller racket.

Kick mot galler

En kick smash som siktas mot gallret. Studsen mot gallret blir oberäknelig och svårt att rädda.

Kick smash

Ett avancerat slag för att avgöra bollen. En smash där man träffar bollen högt ovanför huvudet och något till vänster. Man träffar bollen ganska högt upp och ofta lite åt sidan för att ge mycket spinn. När den träffar glaset är meningen att den ska få fart och studsa snett över gallret och ut från banan.

Lobb

Ett högt defensivt slag som är ämnat att gå över motståndarna och tvinga tillbaka dem i banan. På så sätt kan du och din medspelare gå fram och återta kontroll över nätet.

Nätrullare

När bollen nuddar nätet men ändå går över på motståndarnas sida.

Padelero, padelista

De klassiska benämningarna på någon som spelar padel. På svenska blir det dock oftast padelspelare, helt simpelt.

Power smash

Har man tillräckligt bra tryck i smashen kan man få den till att studsa i glasväggen och sedan tillbaka på sin egen sida. Det är en power smash. Då behövs ingen skruv, utan bara kraft.

Retur

När bollen slås tillbaka efter en serve.

Serve ess

En serve så bra att motståndaren inte ens får en touch på bollen.

Sommarsmashare

Någon som inte har en jättebra smash. Medelmåttig teknik vad gäller position och träff på bollen.

Stoppboll/dropshot

Ett löst och kort slag med mycket backspinn som med fördel hamnar så nära nätet som möjligt. Den låga studsen gör det mycket svårt för motståndarna att hinna fram i tid. Att få till en bra stoppboll är svårt!

Sweetspot

Den del av racket där du kan få bäst träff på bollen. SItter oftast centralt men i vissa fall kan den sitta lite under eller över mitten.

Topspinn

Ett slag med vinklat racket som träffar på ovansidan av bollen. Det ger bollen en överskruv och den tar fart när den studsar i marken.

Vibora

En aggressiv variant av bandejan. Den har mindre backspinn eftersom man träffar mer på utsidan av bollen, snarare än under. Ger en flack och hård bollbana som är svår att hantera. Används för att behålla nätposition.

Volley

Ett slag innan bollen har studsat i marken.

Produkt tillagd i favoriter
array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-35"]=> bool(true) }