Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Hur du undviker padelarmbåge

De allra flesta padelspelare får förr eller senare erfara den ökända padelarmbågen, om de inte är försiktiga förstås, för det finns faktiskt sätt att undvika eller i alla fall minska risken att bli drabbad. Och som allt annat så är det tråkigt nog bättre att göra något innan man drabbas än efter man blivit drabbat. Men innan vi går igenom vad du kan göra kommer en kort beskrivning av vad smärtan faktiskt beror på.

Vad orsakar padelarmbåge?

Att smärtan kommer från armbågen är inte svårt att räkna ut. Mer specifikt kommer den oftas från muskelfästena vid armbågen. Vid upprepade slagrörelser och vibrationer vid bollträff finns risk för att muskelfästena blir överansträngda eller rent av skadade. De flesta förebyggande åtgärder går därför ut på att dämpa vibrationerna eller ge en mjukare bollträff.

Racketval och vibrationer

Som du säkert redan misstänker spelar materialval och till och med racketens form stor roll för hur mycket vibrationer som överförs till armbågen. Generellt sett ger hårda material mer vibrationer varför man ofta rekommenderar mjukare material till spelare med armbågsproblem. En annan orsak till vibrationer är träffar utanför racketens sweetspot. Man kan då säga att man kan dämpa vibrationerna med en större sweetspot eftersom det ger en mindre risk för felträff. Var därför uppmärksam på sweetspotens storlek och placering när du väljer padelracket. Som en riktlinje är runda racketars sweetspot är oftast större och mer centralt placerad än vad diamantformade racketars är. Även vikt bidrar till vibrationernas styrka, så var inte rädd för att prova ett lättare racket om du dras med problem. Din hälsa är viktigare än vad du skulle vinna på ett tyngre racket.

Skadeförebyggande tillbehör till racket

Racketens huvud är du fast med efter köpet, greppet kan du däremot göra någonting åt. Ett första steg är att vara uppmärksam på att fästa grepplindan på ett sätt som passar dig. Ett tjockare grepp gör ofta att du slappnar av lite i armen eftersom du inte håller lika hårt i det. Ett fast grepp är ett bra grepp, men du ska som sagt inte behöva kämpa för att racketen ska sitta bra i handen. Hur kladdig, eller tacky, grepplindan är påverkar greppstyrkan på samma sätt. Handsvett och grepplindans fuktabsorberande egenskaper likaså.

Var inte rädd för att byta undergrepp

Precis som med grepplindan så kommer alla racketar med ett undergrepp. Det är inte riktigt lika vanligt att man byter fabrikslindan, men det finns egentligen ingen anledning till att inte göra det. Särkilt om det kan minska skaderisken. Noene har exempelvis ett undergrepp på marknaden som är speciellt framtaget för att just minska vibrationer.

… eller byta till Hesacore

Ett annat alternativ är att sätta på ett helt nytt grepp. Det otroligt populära greppet Hesacore vars hexagonforamde design gör att kontaktytan mellan racketen och din hand maximeras. Den ergonomiska designen gör att du får ett extra bra grepp och kan slappna av i handmuskulatur och underarm. Samtidigt bidrar den mjuka silikonen till att ytterligare minska vibrationer. Monteringen går till så att du tar av både grepplinda och undergrepp för att sedan trä Hesacore över handtaget. Därefter lindar du en ny grepplinda över Hesacore. En kul detalj är att Hesacore kommer färdigmonterat på många utav Bullpadels premiumracketar.

Våra produkttips

Vill du testa skadeförebyggande tillbehör? Här är några produkter vi kan rekommendera! 

Produkt tillagd i önskelistan
array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-37"]=> bool(true) }