Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Ska man byta grepplinda?

Ett bra grepp är inte endast bra för ditt spel, det minskar även risken för att skada sig. Därför rekommenderas det att regelbundet byta grepplinda, men hur ofta man ska byta det är omdebatterat. Proffsen och vissa inbitna spelare kan byta mellan varje eller varannan match medan andra brukar gå efter när greppet försämras. Hur länge en grepplinda håller påverkas också av hur mycket handsvett du har, hur ofta du spelar och till och med vilken årstid det är. Under den fuktiga sommaren håller nämligen en grepplinda kortare än under den torra vintern.

Fördelar med att byta grepplinda

Grepplindan byts för att du alltid ska kunna ha ett stadigt grepp om racketen utan att det glider i händerna. Med ett stadigt grepp får du lättare att kontrollera racketen och därmed också dina slag. När racketen inte glider behöver du heller inte hålla så hårt om det, vilket innebär att underarmsmusklerna kan slappna av och risken för den ökända padelarmbågen minskar.

Vilken grepplinda ska du ha?

När du har konstaterat att din grepplinda behöver bytas kvarstår frågan om vilken typ du ska välja. Mycket handlar om personlig preferens, men några egenskaper är viktiga att ha koll på. Grepplindor som är fuktabsorberande är exempelvis lämpliga för dig som har mycket handsvett. Perforerade grepplindor är generellt sätt också bättre på att hålla sig torra då hålen tillåter grepplindan att “andas” bättre. Vad som annars brukar vara den viktigaste egenskapen är hur kladdig, eller “tacky”, grepplindan är. Med det menar man hur kladdig den upplevs vara, en kladdigare grepplinda ger ett fastare grepp. Hur kladdig och hur fast grepp du behöver är en smaksak. Det viktiga är att racketen sitter bekvämt i handen och att det inte glider.

Hur du byter grepplinda

Att byta grepplinda är enklare än det kanske först verkar. Vi säger byta eftersom alla padelracketar redan kommer med en grepplinda färdigmonterad. Denna börjar du med att ta bort. Efter det rullar du ut den nya grepplindan och tar bort filmen som täcker bottenändens klister. Fäst den längst ner på racketens grepp och vira sedan, med överlappning, lindan uppåt racketens hals. Hur mycket överlappning du ska ha beror på hur tjockt grepp du vill ha. Mer överlappning ger ett tjockare grepp. När du kommit hela vägen upp klipper eller drar du av resterande bit linda. Efter det är det bara att tejpa fast änden så att den inte dras upp. Sen är du redo för spel!

Byt grepplinda med 5 enkla steg!

1. Förbered lindan

Rulla ut den nya grepplindan och ta bort filmen som täcker bottenändens klister. 

2. Fäst längst ner

Fäst grepplindan längst ner på racketens grepp.

3. Vira lindan uppåt

Vira, med överlappning, lindan uppåt racketens hals.

4. Avsluta

När du kommit hela vägen upp klipper eller drar du av resterande bit linda.

5. Tejpa

Tejpa fast änden med medföljande tejp så att den inte dras upp.

Redo att spela!

Nu är du reda att spela med din nya grepplinda! När du tycker att greppet försämras är det dags att byta igen. 

Våra produkttips

Behöver du en ny grepplinda? Här är våra rekommendationer! Du kan också se hela vårt utbud av grepplindor här.

Produkt tillagd i favoriter
array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-38"]=> bool(true) }