Få dina produkter innan jul,beställ senast om00 dagar00 h00 min

Rackethuvudets form

Det är väldigt viktigt att tänka på rackethuvudets form när du ska välja ditt padelracket eftersom det kommer ha en betydande påverkan på ditt spel. Nedan går vi igenom skillnaderna mellan de tre olika formerna: Rund, Dropp och Diamant.

Rund

Runda racketar passar egentligen de flesta spelare, oavsett nivå, men lämpar sig framförallt för nybörjare då den runda formen är lite mer förlåtande. Runda racketar har ofta en låg balans och en stor sweet spot som sitter i mitten av racket, vilket gör dem lite mer lättspelade. Ett racket med runt huvud brukar normalt kallas ett kontrollracket och passar ofta utövare med en mer defensiv spelstil som värdesätter placerade slag och finess snarare än hårda smashar.

Dropp

Droppformade racketar, ibland även kallade hybridformade, är en mix mellan runda och diamantformade racketar och har oftast en medelhög balans. Sweet spoten sitter lite högre upp än på ett runt racket, men träffytan är ändå relativt stor. Denna typ av racket är bäst lämpad för erfarna motionärer och tävlingsspelare som söker ett allround-spel och en god mix mellan fart och kontroll.

Diamant

Diamantformade racketar har en sweet spot som sitter högre upp på racket eftersom de är topptunga i balansen. Generellt kan spelare med diamantformade racketar generera mycket hög fart och kraft i sina slag. Däremot krävs en god teknik eftersom denna typ av racketar inte är lika förlåtande för träffar utanför sweetspot.

Det är därför viktigt att du känner dig bekväm i ditt spel och vet hur du ska hantera ditt racket innan du väljer diamant. Denna formen passar således bäst för avancerade spelare som bemästrar både fart och kontroll.

Balans

Rackets balans innebär var tyngdpunkten på rackethuvudet sitter. Tyngdpunkten sitter antingen i toppen av racket (hög balans), långt ner på racket (låg balans) eller i mitten av racket (medel balans).

Låg

Ett racket med låg balans har sin tyngdpunkt längre ner mot handtaget vilket gör det lättmanövrerat och lätthanterligt men lite svårare att generera kraft med.

Medel

På ett racket med medelhög, eller jämn balans ligger tyngdpunkten närmre mitten, vilket ger en god mix av både fart och kontroll. Är du en allroundspelare kan ett racket med medelhög balans vara ett bra alternativ.

Hög

Ett racket med hög balans har tyngdpunkten närmre toppen av racket, vilket ger maximal hävstång och möjlighet att generera mer kraft i slagen. Denna typ av racket kan dock upplevas lite tyngre att svinga och kräver god teknik.

Vikt

Padelracketar avsedda för vuxna väger i regel mellan 360-380 g och har en rambredd på ca 38 mm. Racketar som är speciellt ämnade för damer och juniorer brukar generellt vara lite lättare än standardmodellerna.

Ett tyngre racket ger mer fart i slagen medan ett lättare racket är mer lättmanövrerat och skonsammare för armbågen. Ett lättare racket är oftast att föredra för nybörjare och motionärer då det är enklare att hantera samt att belastningen för armen blir mindre.

Herr: 350-390 g

Dam: 330-360 g

Junior (7-11 år): 300-340 g

Junior (3-6 år): < 300 g

Material

Även materialet i padelracket har en stor påverkan på dess spelegenskaper, där man främst brukar prata om träffytan och kärnan.

Träffytan

Träffytan är kanske den allra viktigaste delen av ditt racket eftersom den blir hårdast belastad under spel. Bollträff och känsla kommer variera beroende på om du har ett mjukt eller hårt ytskikt. Har du en mjuk yta kommer du få mer hjälp med farten i lösare slag, men svårare att generera kraft i hårdare slag. En hårdare yta ger dig mer kraft i hårdare slag och hjälper dig även att kontrollera slagen bättre. En spelare med god teknik kan med fördel använda sig av ett racket med hårdare träffyta för att placera bollarna med mer precision.

Det finns huvudsakligen två typer av material som används för träffytan: Kolfiber och glasfiber. Kolfiber är ett hårt och slitstarkt material, medan glasfiber är något mjukare. Glasfiber återfinns ofta på enklare och mer nybörjarvänliga racketar.

Kärnan

Det är dock inte bara träffytan som avgör rackets hårdhet och känsla, även kärnan/fyllningen i racket spelar stor roll. Huvudsakligen finns det två olika typer av kärnor: EVA och FOAM.

Den vanligaste kärnan är EVA som finns i olika densiteter, där en högre densitet gör racket hårdare. FOAM är generellt en mjukare kärna än EVA och ger racket en lite behagligare bollträff som fångar upp vibrationer bättre.

Produkt tillagd i önskelistan
array(8) { ["lang-sv"]=> bool(true) ["lang-rtl"]=> bool(false) ["country-SE"]=> bool(true) ["currency-SEK"]=> bool(true) ["layout-full-width"]=> bool(true) ["page-cms"]=> bool(true) ["tax-display-enabled"]=> bool(true) ["cms-id-40"]=> bool(true) }